Avisen Syvende om Syrien (SOS)

Uge 5 oprandt, og på Johannesskolen betyder det projektuge. I år handlede hele skolens projekt om Røde Kors, Syrien og flygtninge. Vi har lavet en lille dagbog om vores uge.
Den første dag blev 7. årgang inddelt i fire grupper på tværs af årgangen – og efter en hyggelig morgen i idrætssalen blev vi introduceret til, hvad vi skulle lave den kommende uge. Vi skulle lave en avis om Syrien og flygtningekrisen. Vi blev delt op i tre sektioner; udenrigs-, indenrigs-, og kultursektionen. I grupperne begyndte vi at finde på hvilke emner, vi ville gå i dybden med, og hvem der skulle lave de forskellige artikler. Til sidst begyndte vi at finde information og skrive vores artikler.
Anders Ladekarl, som er generaldirektør i Røde Kors skød vores uge i gang med et foredrag om Syrien og om Røde Kors´ historie og arbejde. Det var rigtigt informativt og en god start på en spændende uge.
Dag nr. to var store skrivedag. Alle sad og læste en masse på nettet og i bøger. Det var meget svært at vælge, hvad der var vigtigt, og hvad der var mindre vigtigt, og vi holdt mange ”sektionsmøder” i løbet af dagen. Vi endte med et godt resultat, syntes vi – og da dagen var omme, var alle klar til at knokle videre dagen efter.
Dag tre og fire var fulde af aktiviteter og skrivning og møder og snak om vores avis. Vi havde f.eks. et foredrag med to flygtninge, der var kommet til Danmark for knapt et halvt år siden. De boede begge i et asylcenter og håbede på at kunne blive statsborgere i Danmark. Den første var fra Kina. Hun hed Mariam, og hun havde siddet i fængsel i 8 år –  bare fordi hun dyrkede en meditations- metode kaldet ”Falun Gong”. Den er forbudt i Kina, fordi nogen af dem, der dyrkede det godt kunne finde på at demonstrere mod den kommunistiske leder, og det må man jo bestemt ikke i diktaturet Kina. Den anden flygtning hed Zakaria. Han kom fra Syrien og havde flygtet på grund af borgerkrigen. Før krigen var hans familie rig, men da krigen kom, blev han nødt til at flygte til Tyrkiet sammen med sin familie. Et par år senere kom krigen tættere på, og han tog en gummibåd over til Grækenland og videre op gennem Europa til Danmark. Det var gode foredrag, og man fik sat flere billeder om at være flygtning på nethinden.

Vi så også en dokumentar, der hedder ”Hallo Syrien! ” Den handlede om en kvinde, der havde givet en flygtning fra Syrien strøm til hans telefon og derved så, at han havde 3.000 ubesvarede opkald. Derfor tog hun og et kamerateam ned igennem Europa, og undervejs satte hun en telefonboks op, så flygtningene kunne ringe hjem og fortælle, at de var okay, og at de havde overlevet den lange flugt. Samtidig spurgte hun flygtninge om deres liv før livet på flugt. Efter filmen begyndte de forskellige redaktioner at sammensætte de forskellige artikler til en avis. Der var svært at få de hele til at passe sammen, men til allersidst lykkedes det, og da alle sektioner var færdige, skulle vi skrive bagsiden på avisen og tage et billede. Efter frokost gik vi ned i gymnastiksalen og lavede samarbejdslege. Det var sjovt – og alle var klar til at sove længe fredag, hvor vi først skulle møde kl. 10 og gøre klar til et stort forældre-rykind om eftermiddagen.

Fredagen oprandt, og vi havde deadline på vores avis, så da vi mødte kl. 10, skulle vi gøre avisen helt helt færdig. Da de sidste ting på avisen var gjort, begyndte vi at kopiere aviserne – så vi var topklare til at sælge dem. Vi nåede lige at gå en tur i Frederiksberg Have sammen med en anden 7. klasses-gruppe, før der kom en masse af skolens forældre og så alle klassernes flotte projekter. Vi gik rundt og solgte vores avis – og den solgte supergodt, så der kom mange penge i Røde Kors´ indsamlingsbøsser.

Af Esther Grubert & Sidsel Rastad, 7.c